18 Nisan 2014 Cuma


2. OYUN

GÜVERCİN DARBESİ


Kişiler:
Başkan
Yazman
1.Üye
2.Üye
Savcı
Sanık


(Az ışıkta sahne/dekor düzenlemesi. Sahnede “GÜVERCİN DARBESİ” ve daha küçük boyutta “99. OTURUM” yazıları. Mahkeme salonu. Kürsü, yazman masası, sandalyeler. Kürsüde ve yazman masasında iki bilgisayar ekranı. Sanık/sanıklar bölmesi. Kürsünün arkasında, duvarda “BAŞKAN TE’NİN 217. ÖZEL MAHKEMESİ” ve “DEDİĞİM DEDİK, ÇALDIĞIM DÜDÜK” yazıları. Dekor son derece sade ve yalın. Sanıklar, avukatlar, izleyiciler fotoğraf/slaytla gösterilebilir. Oyun açılışında bir süre masasında put gibi hareketsiz oturmakta olan yazmanı izleriz. Sonra mahkeme başkanı, iki yargıç üye ve savcı kendi aralarında gülerek, birbirleriyle şakalaşarak salona girerler. Yazman ayağa kalkar; yargıçlar ve savcı yerlerini alınca yazman da oturur.)

             

BAŞKAN - (Salonu süzerek) Başkan Te’nin 217. Özel Mahkemesinin 99. oturumunu  açıyorum. (Önündeki dosyayı karıştırarak) Sorguya devam ediyoruz. Sıra  17. sanıkta. Buyurun (Sanık huzura alınır, kimlik tespiti yapılır sorguya  geçilir. Sorgu boyunca başkan, savcı, üyeler bir birleriyle şakalaşıp  fısıltıyla konuşurlar. Yazman sorguyu bilgisayara kayda geçer.)     

BAŞKAN -  Adınız? 

SANIK     -  Ressolus

BAŞKAN -  Soyadınız?

SANIK     - Suga

BAŞKAN -  Baba adı?

SANIK     - Ressul

BAŞKAN - Mesleğiniz?

SANIK     - Asker.

BAŞKAN - Rütbe.

SANIK     - Albay. 

BAŞKAN - Albayım, iddianameyi okumuşsunuzdur. 2000'li yıllarda, karargâhta, gizli örgüt mensubu arkadaşlarınızla hükümeti devirmek için, darbe yapmak için bir hafta süreyle  toplanmış ve bunun planlamasını yapmışsınız. Doğru mu?

SANIK     - Doğru değil. Benim böyle bir toplantıdan bilgim ve haberim yoktur.

BAŞKAN - Gerçi bu darbe toplantısına katılanlar, toplantının bir darbe toplantısı olmayıp askeri tatbikata ilişkin bir seminer olduğunu iddia ediyorlar.Anlaşılıyor ki siz de savunma olarak bunun bir darbe toplantısı olmayıp  bir seminer olduğunu ileriye sürüyor ve bunu belirtmek istiyorsunuz. O zaman şöyle sorayım. Adı ne olursa olsun, seminer veya darbe toplantısı... Bu toplantıya katıldınız mı, katılmadınız mı?..

SANIK    -  Katılmadım.

BAŞKAN - (Önündeki dosyayı inceler.) Nasıl olur? Listede adınız var. Bunlar devletin resmî belgeleri ve sizin bu darbe toplantısına katıldığınızı gösteriyor. Yani ben bu resmî belge varken ne yapabilirim? Aksini ispat size düşer.

SANIK    - Sayın Başkanım, size söyledim, benim böyle bir toplantıdan haberim yok. Ben böyle bir toplantıya katılmadım. Katılmam da mümkün değil, çünkü ben belirttiğiniz tarihlerde yurt dışında idim.

BAŞKAN - Yani şöyle olamaz mı? Sabah gelip akşam dönmüşsünüzdür veya iki gün katılıp sonra yurt dışına çıkmışsınızdır. Bunun gibi işte…

SANIK    - Ben belirttiğiniz tarihlerden önce görevle yurt dışına çıktım ve yurda o tarihlerden sonra dönüş yaptım. Bunun belgelerini de size sundum.

BAŞKAN - (Dosyayı inceler.) Dosyada buna ilişkin bir belge yok. (Üyelere danışır.)  Klasörlerde olabilirmiş. Yani 3000 tane klasör var. Hangi Klasörün neresinde kaldı kim bilir? Biz o belgeleri bulalım, ondan sonra düşünürüz. (Yazmana) Yaz kızım. Gereği Düşünüldü: Sanığın savunmasında ileriye sürdüğü belgelerin klasörlerden aranıp bulunmasına, sanığın tutukluluk halinin devamına, bu sebeple duruşmanın üç ay sonraya bırakılmasına.  (Yazmana) Yaz uygun bir gün işte…

 
                 (Sahne kararır/Aydınlanır. Kişiler, konumları, her şey aynı ve yerli yerindedir. Sahnedeki “99. OTURUM” yazısı kaldırılıp yerine “100. OTURUM” yazısı asılır.)                             
BAŞKAN   - Başkan Te’nin 217. Özel Mahkemesinin 100. oturumunu açıyorum. Kaldığımız yerden devam ediyoruz. (Sanığa) Albayım dosyaya ibraz ettiğiniz belgeleri bulduk. İbraz ettiğiniz belgelere göre, sizin darbe toplantısının olduğu tarihler içinde yurt dışında olduğunuz görülüyor.

SANIK     - Doğru. Yurt dışında idim ve toplantıya katılmadım. İki yılı aşkın süredir tutukluyum. Tahliyeye, salıverilmeme karar verilmesini talep ediyorum.

BAŞKAN - Siz yurt dışında üç ayrı ülkeye gitmişsiniz. Çeşitli otellerde kalmışsınız. Uçak, gemi,  otobüs yolculuklarınız var. Bizim bunların doğruluğunu araştırmamız gerekir. Gereği Düşünüldü: Adalet Bakanlığına müzekkere yazılarak, sanığın gittiği ülkelerin ve kaldığını iddia ettiği otel, motel  kayıtlarının ve uçak, gemi, otobüs yolculuklarının kayıtlarının incelenerek sanığın belirtilen tarihler içerisinde adı geçen otellerde kalıp kalmadığı, söz konusu yolculukları yapıp yapmadığı hususlarının ve ibraz olunan  belgelerin doğruluk derecelerinin araştırılmasına; tahliye talebinin  reddiyle tutukluluk halinin devamına ve  duruşmanın dört ay sonraya bırakılmasına karar verildi.

 
                (Sahne kararır/Aydınlanır. Kişiler, konumları ve her şey yerli yerindedir. Sahnedeki “100. OTURUM” yazısı kaldırılıp yerine “101. OTURUM"  yazısı asılır.) 

BAŞKAN  - Başkan Te’nin 217. Özel Mahkemesinin 101. oturumunu açıyorum.  Kaldığımız yerden devam ediyoruz. (Sanığa) Albayım, üç ayrı devletin adalet bakanlıklarına yazılan müzekkerelere cevap var. Cevaplarda, sizin belirtilen tarihler içerisinde o ülkelerde olup uçak, gemi, otobüs yolculuklarını yaptığınız bildiriliyor. Yani ibraz  ettiğiniz belgelerin doğruluğu kanıtlanmış oluyor. Bir diyeceğiniz var mı?

SANIK      - Salıverilmeme karar verilmesini talep ediyorum.

BAŞKAN  - Gereği Düşünüldü: Her ne kadar sanığın darbe toplantısı günlerde yurt  dışında olduğu sabit olmuşsa da günümüzün gelişmiş teknolojik olanakları dikkate alındığında sanığın darbe toplantılarına yurt dışından online olarak  katılmasının mümkün olup olmadığının bilirkişi marifetiyle tespiti için dosyanın mevcut bilirkişi listesinden kurayla seçilecek bilirkişiye tevdii olunmasına, bu nedenlerle duruşmanın 5 ay sonraya bırakılmasına karar verildi. 

                (Sahne kararır/Aydınlanır. Kişiler, konumları ve her şey yerli yerindedir. Sahnedeki “101. OTURUM” yazısı kaldırılıp yerine “102. OTURUM yazısı asılır.)               

 BAŞKAN  - Başkan Te’nin 217.Özel Mahkemesinin 102. oturumunu açıyorum.  Kaldığımız yerden devam ediyoruz. (Sanığa) Geçen oturumda rapor alınması için dosya bilirkişiye tevdi olunmuşsa da bilirkişi raporu mahkememize ibraz olunmamıştır. Bir diyeceğiniz var mı?

SANIK       - Yok.

BAŞKAN - Gereği Düşünüldü: Bilirkişi raporunun beklenmesine, tutukluluk halinin devamına, duruşmanın üç ay sonraya bırakılmasına karar verildi.

 
              (Sahne kararır/Aydınlanır. Kişiler, konumları ve her şey yerli yerindedir. Sahnedeki “102. OTURUM” yazısı kaldırılıp yerine “103. OTURUM" yazısı asılır.)                 

 
BAŞKAN - Başkan Te’nin 217. Özel Mahkemesinin 103. oturumunu açıyorum.  (Sanığa) Rapor dosyaya ibraz olundu. Rapora göre darbe toplantısı  sırasında yurt dışında bulunsanız da çok çeşitli yollarla; telefon, internet, bilgisayar, telesine, online, faks gibi teknolojik olanaklarla toplantıya katılmanız mümkün görülüyor. Bu durumda Mahkememizce bu hususların araştırılması gerekiyor. Siz şimdi bize ev telefonu, iş  telefonu, cep telefonunuzun ve karargâh telefonunun numaralarını verin, biz ilgili telefon idaresine müzekkere yazarak, o tarihlerde bu telefonlar vasıtasıyla toplantıya katılıp katılmadığınızı araştıralım. Gereği Düşünüldü: İlgili telefon idaresine müzekkere yazılarak sanığın telefon vasıtasıyla darbe toplantısına katılıp katılmadığının tespitine, tutukluluk halinin devamına, bu sebeple duruşmanın üç ay sonraya  bırakılmasına karar verildi.


               (Sahne kararır/Aydınlanır. Kişiler, konumları ve her şey yerli yerindedir.  Sahnedeki “103. OTURUM” yazısı kaldırılıp yerine “104. OTURUM" yazısı asılır.)                 


BAŞKAN - Başkan Te’nin 217. Özel Mahkemesinin 104. oturumunu açıyorum. (Sanığa) Araştırmalarımız sonucunda telefon vasıtasıyla darbe toplantısına  katılmadığınız anlaşılmıştır. Bu defa, diğer teknolojik araçları kullanmak suretiyle bu toplantıya katılıp katılmadığınız hususu araştırılacaktır. Gereği Düşünüldü: Bilgisayar, faks, telesine, melesine, online, internet gibi araçları kullanarak sanığın darbe toplantısına katılıp katılmadığı hususunun tespiti için ilgili kurum ve birimlere müzekkere yazılmasına, tutukluluk halinin devamına, bu sebeple duruşmanın sekiz ay sonraya bırakılmasına karar verildi.

 
               (Sahne kararır/Az ışıkta 104. OTURUM yazısı kaldırılıp 120. OTURUM yazısı asılır. Sahne aydınlanır. Kişiler, konumları her şey yerli yerindedir.)                                


BAŞKAN - Başkan Te’nin 217. Özel Mahkemesinin 120. oturumunu açıyorum. Sorguya devam ediyoruz. (Sanığa) Yani araştırmadığımız hiçbir şey kalmadı. Faks maks, telesine, teletele, internet, bilgisayar, her şeye baktık. Aradan nerdeyse beş yıl geçti, yine de toplantıya katıldığınızı tespit  edemedik. (Başını kaşır, düşünür, sağa sola bakınır.) Yani ne yapacağımızı biz de şaşırdık. Tam şüphe içindeyken son anda aklımıza bir husus daha geldi. Gereği Düşünüldü: Sanığın yurt dışından karargâh ile güvercin vasıtasıyla haberleşerek darbe toplantısına katılmış olabileceği ihtimaline binaen, sanığın ve yakınlarının ve komşularının güvercin besleyip beslemediklerinin etraflıca araştırılması için birçok yere müzekkere yazılmasına, tutukluluk halinin devamına, bu sebeple duruşmanın...

(Sahne kararır.)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder